Tudatos Napenergia

Tudatos Napenergia

Fosszilis energiahordozóktól a megújuló energiaforrásokig

Mit nevezünk fosszilis energiahordozónak?

A fosszilis energiahordozók több százmillió évvel ezelőtt kezdték meg átalakulásukat. Elesett állatok, elhalt növények maradványai szolgáltak alapanyagként. Ilyen fosszilis energiaforrás a kőolaj, földgáz és a kőszén, amely minél idősebb, annál nagyobb fűtőértékkel rendelkezik.

Így romboljuk le évmilliók munkáját néhányszáz év alatt

A technika és népesség fejlődésével egyre jobban növekszik energiaigényünk. Több gyár, több közlekedési eszköz, több erőmű…, több környezetterhelés.
Ez a fajta energiaéhség környezetünk nagymértékű rombolódásához vezet.

Gondoljunk csak az energiahordozók kinyerésére, amellyel szinte halálos sebeket ejtünk a Földön, az otthonunkon. Sajnos itt még nem áll meg a folyamat. Bányászat után a „belezárt” energia kinyerése következik, amellyel növeljük bolygónk üvegházhatású gáz koncentrációját, hozzájárulunk a felmelegedés folyamatához.

kep1

Milyen következményei vannak a (túlzott) fosszilis energiafogyasztásnak?

Válaszainkat bontsuk két csoportra: rövid és hosszú távú következményekre! Rövidtávon roncsoljuk az élővilágot, beleavatkozunk a föld természetes életébe. Ne feledkezzünk meg szemünk kényeztetéséről sem! Hol eddig szép táj volt, ott most fúrótornyok, hatalmas gépek, zaj, kosz és mocsok. Egy-egy nagyvárosban járva biztos Te is találkoztál már annak „betegségével”, a szmoggal, amely ugyanúgy a fosszilis energiahordozók felhasználásának „gyümölcse”.

Hosszú távúnak nevezhetjük azokat a következményeket, amelyekre sokan csak így reagálnak: „Óhh, hol leszek én már akkor?!”. Felelősségteljes ember ilyet nem mond, hanem gondol a jövő generációira! Sajnos a gazdaság mozgatórugói a fosszilis energiahordozók, például kőolaj. Ezért mindent megtesznek, annak előállításáért, nem törődve a hatásaival…

kep2

Mi a megoldás az energia és környezeti válság problémájára?

A megoldás olyan energiaforrások felhasználása, amelyek:

 • összhangban vannak a Földdel,
 • nem okoznak károkat az élővilágban
 • nem növelik a szén-dioxid koncentrációt
 • korlátlanul rendelkezésre állnak
 • felhasználásukkal nem keletkezik veszélyes hulladék (atomenergia)
 • nem alakul ki függés az energiaforrásoktól

Ezek a megújuló energiaforrások, kiemelten a Napenergia!

Milyen előnyökkel jár, ha a napenergiát helyezzük előtérbe?

kep3

Tudatos gondolkodással, előrelátással kevesebb fosszilis energiahordozót használunk fel, amellyel csökkentjük a kitermelés mértékét és az általa okozott károkat. Nagyvárosaink levegője tisztább lesz, megszabadulunk a szmogtól. Egy energetikai korszerűsítés pénzügyeinkre gyakorolt hatását hosszabb távon érezzük, amikor már a tényleges (csökkentett kiadás) megtakarítás folyamatába léptünk. Az újfajta energiatermelő parkokkal újabb munkakörök keletkeznek. Gondoljunk a napelem parkokra, napelem erőművekre. Ezeket rendszeresen karban kell tartani, tisztítani kell a kiváló teljesítmény érdekében, mint mindenhol máshol, esetükben is rendben kell tartani a környezetet. Ne feledkezzünk meg lelkünk békéjéről sem: „Én is teszek valamit a Föld egészségéért!”

Miért pont a napenergia?

A napenergia egyik előnye, hogy bolygónk minden pontján, kiszámíthatóan jelen van. Ellentétben a széllel, ami hol kevésbé, hol pedig nagyon fúj. De a vízenergia sem tart örökké, az éghajlatváltozás hatásainak következtében folyók apadnak ki, néhol pedig hatalmas áradások sújtanak településeket, kiszámíthatatlan. A geotermikus energia állandósági szempontból jó választásnak mondható, de ne feledjük a folyamat közben, sebet ejtünk a Földanyán. Szummázva azt mondhatjuk, a napenergia mindenhol előfordul, jelenléte kiszámítható, hasznosításával nem befolyásoljuk túlzott mértékben bolygónk élővilágát.

Mit is jelent pontosan: „Napenergia”? És hogyan hasznosíthatjuk?

kep4

A Napban zajló folyamatokból különböző hullámhosszúságú, frekvenciájú sugárzás útján kerül hozzánk a Nap energiája. Amely kétféle módon jelenik meg:

 • Hő formájában: A Nap először a Földfelszínt melegíti fel, amely szép fokozatosan átadja hőenergiáját a levegőnek. Így emelkedik a körülöttünk lévő hőmérséklet. Hasonló folyamat megy végbe napkollektorok esetében is. A nap felmelegíti a Kollektorban lévő hőszállító anyagot (olaj, víz), amely hőjét hasznosítjuk, például: helyi melegvíz előállítására, fűtés segítésére, vagy nagyobb méretekben erőművek turbináinak meghajtására.
 • Fény formájában: A Földre érkező napsugarak környezetünkből a szemünkbe jutnak, így látjuk, a körülöttünk lévő világot. A Napfényt napelemekkel, más néven fotovoltaikus eszközökkel (rövidítése angol nyelvhasználatban és magyarul is: PV) hasznosítjuk. A Napból érkező elektromágneses sugárzást „befogják”, amelynek hatására bennük elektronáramlás indul meg. Egyszerűsítve így termelődik az elektromos energia. Érdekessége, hogy működéséhez nem szükséges napfény, bármilyen fényforrással előidézhető. A napelemek élettartama jelentősnek mondható a maga átlag 30 évével. Több helyen is találkozhatunk napelemekkel: kerti lámpákba és köztéri fényforrásokra építve, épületek tetején, egyes ruházati termékekben, egyre több embernél fordul elő hordozható napelemes mobileszköz töltő, hazánkban is és világviszonylatban is sorra épülnek a napelem erőművek, napelem parkok. Ez mind jól mutatja, milyen széles körben élvezhetjük előnyeit.

Világviszonylatban hol van a legtöbb napsütötte órák száma átlagban és mennyi?

Következő táblázatból jól kivehető, hogy a napsütötte órák átlagos számában az afrikai kontinens országai vezetik a sort, de jelen van az Egyesült Államok és Ausztrália is!

Ország Helység Éves átlag Napi átlag
Egyesült államok Yuma, Arizona 4015 11.0
Egyiptom Aswan 3863 10.6
Szudán Dongola 3814 10.4
Chad Faya-Largeau 3792 10.4
Dél-Afrika Upington, Northern Cape 3732 10.2
Nigéria Bilma 3674 10.1
Egyesült Arab emirátusok Abu Dhabi 3609 9.9
Madagaszkár Tulear (Toliara) 3597 9.9
Kenya Lodwar, Turkana 3578 9.8
Ausztrália Tennant Creek, Northern Territory 3569 9.8

Forrás: https://www.currentresults.com/Weather-Extremes/sunniest-places-countries-world.php

Miben rejlik a közösség ereje és hogyan tudjuk kamatoztatni az energiaiparban?

Biztos Te is érezted már több élethelyzetben, hogy egyedül valahogy más. Amikor többen vagyunk, akkor nagyobb a magabiztosságunk és valahogyan több erőt érzünk magunkban.

Ez az erő az egységből, közös értékekből és célokból származik. A közösség legnagyobb éltetőereje a tagok közötti bizalom. Amikor mindenki azt vallja, „Együtt többek vagyunk!” Ezt az életből származó (amelyeket már biztosan Te is átéltél) példák sora támasztja alá.

Mit is jelent valójában a közösség?

Azt, hogy mit jelent valójában a közösség, Müller Pétertől és Clara Sáncheztől (kortárs spanyol író) származó idézeteken keresztül nagyszerűen ismertethetjük:

„Igazi közösség csak ott jön létre, ahol az emberek rejtélyes módon szeretik egymást. Vagyis barátok. Minden érdeken, valláson, politikán, társadalmi helyzeten és világnézeten túl.” /Müller Péter/

„Az ember nem sokra megy egyedül az életben. (...) Egyedül minden nehezebb, ha egyedül van az ember, csak annyit tehet, amire egymaga képes, de mások támogatásával sokra viheti. A közösség hatalmat ad, csak legyen olyan közösség, amelyik elfogad és támogat.” /Clara Sánchez/

Kamatoztassuk az energiaszektorban!

Abból, hogy egy közösség része vagyunk, előnyünk származik, ahogyan az Clara Sánchez idézetéből is kiolvasható. Miért ne kamatoztassuk a közösség előnyeit például az energiaszektorban? Kezdeti sorainkban utaltunk arra, hogy bolygónknak nagy szüksége van a fosszilis energiaforrások nélküli életre, amelyhez a megújuló energiaforrásokon keresztül vezet az út.

Ezek tudatában, miért ne tennél Te is a Föld egészségéért úgy, hogy közben anyagi előnyhöz juttatod magadat, a közösség erejét élvezve?

Hogyan tudok pénzt keresni napenergiával?

Tudtad, hogy egyre több nagyvállalat növeli befektetéseit naperőművekkel?!

Gondoltad volna, hogy olyan nagyvállalatok, mint a Tesla, Apple, Google is hatalmas összegeket fordítanak naperőművek létrehozására? Vajon miért teszik? Mert belátták, hogy hosszútávon a megújuló energia kifizetődőbb, mint a múló fosszilis energia és fellépnek a Föld védelmében. Plusz, azért az ügyfelek bizalmának elnyerése sem utolsó szempont.

„Amellett, hogy a termékeim megbízhatóak, még a felmelegedés elleni harcban is részt veszek! Védem a Földet!”

Ki, miért és hogyan csinálja? Elon Musk (Tesla) például egy egész szigetet tett energiafüggetlenné Hawaii-on napelemek segítségével. Az Apple pedig Montreyben, Californiában látja el napelemekkel üzleteit, irodáit és központját. Következő idézetünk a Forbes magazinból származik:

„Tim Cook szerint bár az erőmű felépítése jelentős költséggel jár, a cég számára ez jó befektetés, mert 25 évre előre fix áron juthat megújuló forrásból származó villamos energiához.”

A Google sem érezheti magát hátrányban a 14 befektetésével a megújuló energia iparában.

Mit jelent egy közösségi naperőmű és hogyan lehetek én is tulajdonosa egy nemzetközi naperőműnek?

A közösségi naperőmű, a közösség erejét kihasználva biztosít lehetőséget minden érdeklődő számára, hogy aktivitásával és beruházásával részese legyen a megújuló energia elterjedésének.

Tudod, hogyan gondolkozik egy tudatos beruházó?

Miért fontos a jövőről gondoskodni? Hogyan takarítsak meg? Mit is jelent a tudatos pénzügyi tervezés?

kep5

Sokan szem és fültanúi lehettünk már, vagy talán szereplői is a következő párbeszédnek:

 • Kezdj el takarékoskodni, gyűjteni, félretenni!
 • Minek? Nincsen rá szükségem!
 • Mi a helyzet az álmaiddal?
 • Vannak!
 • Nem akarod azokat megvalósítani?
 • De igen!
 • Látod?! Egyrészt ezért kell félretenni, másrészt pedig egyszer Te is leszel idős! Életed végéig akarsz dolgozni vagy nyugdíjból tengődni? Ugyan már?!

Egy felelősségteljes ember nemcsak a jelenben él, hanem gondol saját maga és családja jövőjére is. A megtakarítás egy tanult szokás, amelyet mindenkinek érdemes volna elsajátítania (nem havi több milliós megtakarításra kell gondolni). Ahogyan a párbeszéd is mutatja, egyszer mindegyikünk megöregszik, még ha fiatalon nem is érezzük. Fiatal korban, pályánk elején elkezdeni a vagyon felhalmozását, elviselhetőbbé teszi a folyamatot (hosszabb idő áll rendelkezésünkre a kívánt összeg megteremtéséhez), mintha nyugdíj előtt pár évvel kapnánk észhez. Ezen felül a megtakarított pénz biztonságot is ad mindennapjainkhoz, ha szükség van rá, hozzá tudunk nyúlni! Ha megtakarításunkat különféle beruházásokkal kombináljuk, mint amilyenek például a közösségi napelemek is, hamarabb eljuthatunk pénzügyi céljaink megvalósításához!

Támogassuk, segítsük családtagjainkat, gondoskodjunk gyermekünk jövőjéről!

Míg gyermekek voltunk szüleink, nagyszüleink gondoskodtak rólunk. Az idő előrehaladtával, amikor már magunk is a keresők sorába állunk és családot alapítunk, hasonlóan szeretnénk segítséget nyújtani saját gyermekeinknek, szüleinknek, nagyszüleinknek. Ezt, az erre a célra megtakarított, elkülönített vagyonból és beruházásaink (mint amilyen a közösségi napelem is) nyereségéből képesek vagyunk megtenni. Felelősségteljes szülőként meg kell tanítani a gyermekeknek, miért tegyenek félre és hogyan növeljék vagyonukat beruházásokkal.


Korábbi bejegyzések